Hoofdstuk 5 - Internationale voorbeelden

Hoofdstuk 5 - Internationale voorbeelden

Productgroep De brede school
Frank Studulski | 2002 | 9789066658998
3,90
Abonneeprijs: € 1,56

Omschrijving

Nederland is niet uniek als het om bredeschoolontwikkeling gaat. Ook in het buitenland zien we brede scholen in verschillende vormen, welke worden ingegeven door de beleidsgeschiedenis en de sociale en culturele constellatie van het betreffende land. In een aantal gevallen gaat het duidelijk om het bestrijden van achterstanden (bijvoorbeeld naar aanleiding van internationale onderwijs vergelijkingen zoals PISA-uitslagen), in andere landen gaat het meer om het bieden van een kwalitatief goede dagopvang naast of in samenhang met de school.
In het buitenland verschijnt de bredeschoolaanpak onder verschillende namen, zoals ‘caring communities’, ‘community partnerships’; ‘full service schools’ of ‘21st Century Learning Centres’ (Van de Burgwal 2000); de ontwikkeling van de bredeschoolaanpak wordt samengevat onder de aanduiding ‘integrated services’. Veel mensen gaan naar Scandinavië voor voorbeelden van geïntegreerde opvang en onderwijs. Juist door de verschillende uitwerkingen in verschillende landen in de wereld te zien, wordt duidelijk dat in Nederland een soort mix uit alle windstreken wordt gehanteerd die wel eens tot verwarring leidt.

In dit hoofdstuk bespreken we de ontwikkeling van de brede school in een aantal Angelsaksische landen, in Scandinavië en in Duitsland en Vlaanderen. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een korte verhandeling over welke betekenis buitenlandse voorbeelden voor Nederland kunnen hebben. Voor dit hoofdstuk is gebruikgemaakt van Een quick scan naar community schools (Timmerhuis e.a. 2007).