Hoofdstuk 3 - Beelden van een brede school

Hoofdstuk 3 - Beelden van een brede school

Productgroep De brede school
Frank Studulski | 2002 | 9789066658998
3,90
Abonneeprijs: € 1,56

Omschrijving

Denkende of sprekende over een bredeschoolaanpak zijn beelden van belang om met elkaar te communiceren over vormen en doelstellingen van een dergelijke aanpak. De beelden die we met elkaar uitwisselen beïnvloeden ons denken over mogelijkheden en onmogelijkheden.
In dit hoofdstuk vindt een verkenning plaats van verschillende beelden van een bredeschoolaanpak. Allereerst worden er voorbeelden uit de literatuur benoemd die gelijkenis vertonen met denkbeelden over een bredeschoolaanpak. Vervolgens komt het nut van beelden aan bod. Daarna presenteren we vijf dimensies aan de hand waarvan vervolgens vier bredeschoolbeelden worden geconstrueerd. Ten slotte komen voor- en nadelen van de bredeschoolaanpak  aan de orde.

3.1 Beeldvorming
Wat stellen we ons voor bij een brede school? Gegeven de vele mogelijkheden is de weg vrij om een eigen ‘droomschool’ samen te stellen. Dat hoeft geen luchtkasteel te zijn. Het is zelfs zinvol om in gedachten – virtueel – een school te bouwen, als een streefbeeld, een ambitie. Daarom is het nuttig om kinderen te vragen wat zij zich voorstellen bij een brede school. Inmiddels zijn er veel voorbeelden van brede scholen bekend (zie www.bredeschool. nl; Braakman e.a. 1999). De eerste generatie brede scholen zoals in Rotterdam en Groningen zijn sterke beeldbepalers. Inmiddels zijn er, vooral na 2000, in verschillende gemeenten echter voldoende andere initiatieven ontstaan. Deze worden aangeduid met de tweede generatie brede scholen. Het kritiekloos overnemen van voorbeelden uit andere gemeenten kan soms goed uitwerken,maar het geniet de voorkeur een model te vinden dat past bij de eigen situatie. Aan andere modellen en voorbeelden is wel inspiratie te ontlenen