Omschrijving
Stel, je bent een kind van 10 jaar oud. Je ouders hebben wel vaker ruzie, maar vanavond is het zo uit de hand gelopen, dat de politie erbij moest komen. De borden zijn met eten en al door de lucht gevlogen en liggen kapot op de grond. Je vader loopt met een mes te zwaaien en scheldt je moeder uit voor rotte vis, je zus zit in elkaar gedoken te huilen achter de bank en jij, jij kan alleen maar schreeuwen: ‘Papa stop!’
De politie neemt je vader mee. Je moeder kan niet meer stoppen met huilen, je zusje is bang en jij probeert voor hen beiden te zorgen. Je zit erover in dat je nu geen tijd meer hebt om voor je topo-toets te leren.
Veilig op school
Hoe fijn zou het zijn als je je dan op school veilig zou voelen? Dat je leerkracht tegen je zou zeggen dat je de toets eventueel mag overdoen, omdat ze weet dat je niet hebt kunnen leren? Dat je niets hoeft uit te leggen, omdat ze begrijpt dat je je misschien niet zo goed kunt concentreren door de zorgen die je hebt om je ouders en je zusje, door de schrik die je misschien nog in je lijf voelt? Hoe fijn zou het zijn dat je weet dat je bij haar terecht kunt als je dat nodig hebt? En dat je merkt dat zij je een beetje in de gaten houdt?
Handle with Care
Snelle sociale steun op school, precies dat ‘regelt’ de samenwerkingsvorm Handle with Care. De leerkracht weet dat er bij een leerling thuis een oorlog heeft gewoed en dat hij of zij een beetje extra steun en aandacht kan gebruiken. De opzet is simpel: als de politie in een huishouden komt vanwege huiselijk geweld, sturen zij een melding naar Veilig Thuis. Veilig Thuis screent de meldingen van de politie op gevallen van Huiselijk Geweld in gezinnen met kinderen en
stuurt een Handle with Care-signaal met de naam en geboortedatum van de betrokken kinderen naar leerplicht. Dit lukt vaak binnen een of twee werkdagen na het incident. Leerplicht zoekt vervolgens de schoolgegevens erbij en stuurt het Handle with Caresignaal door naar de juiste school.