Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening | Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening | Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

Gratis

Omschrijving

In een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk en stapelen problemen als werkloosheid, armoede, onderwijsachterstanden, woonproblematiek en een slechte gezondheid zich op. Veel mensen kampen met een combinatie van problemen. Ze leven van een uitkering, hebben schulden, zijn klein behuisd en hebben (jeugd)zorg nodig. Ofschoon er in deze gebieden hard wordt gewerkt om deze problemen het hoofd te bieden, is een extra inzet nodig om daadwerkelijk het verschil te kunnen maken. Daarom start het Kabinet het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, met als doel om de negatieve spiraal door middel van een gebiedsgerichte inzet te doorbreken.

Een structurele verbetering van de leefbaarheid en veiligheid van kwetsbare gebieden start met het bieden van toekomstperspectief aan bewoners. Het is onhoudbaar dat jongeren uit de ene wijk in een stad significant minder kansen hebben dan jongeren uit andere gebieden in diezelfde stad en dat de plaats waar je woont of opgroeit bepalend is voor hoe je verdere carrière en levenspad eruitzien. In aanvulling op het generieke beleid op het terrein van wonen, werken, inkomen, onderwijs, veiligheid en gezondheid is een gebiedsgerichte inzet nodig voor het verbeteren van de kwaliteit van de woningvoorraad en de leefomgeving, en zijn extra inspanningen nodig voor het stimuleren van scholing en participatie op de arbeidsmarkt. Een omgeving zonder een toekomstperspectief maakt jongeren kwetsbaarder voor de verleidingen van een georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Dat moet worden voorkomen.

Gelet op de breedte van de problematiek in kwetsbare wijken vraagt de aanpak een brede inzet van het Kabinet; een integrale aanpak op gebiedsniveau gericht op de vraagstukken die zich daar aandienen. Het is cruciaal dat interventies op de verschillende beleidsdomeinen op elkaar aansluiten. De minister voor VRO is coördinerend minister voor dit programma en heeft ook de verantwoordelijkheid voor de rijksinzet in het fysieke domein. Daarnaast zijn de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van Justitie en Veiligheid, de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan zet. Hierbij gaat het om de verantwoordelijkheid voor en de uitvoering van de interventies, die op grond van het Coalitieakkoord op het eigen beleidsterrein binnen deze gebieden plaatsvinden. Daarmee bieden we bewoners kansen voor een betere toekomst en versterken we het vertrouwen in de overheid.