Landelijke monitor Veilige Opvang

Landelijke monitor Veilige Opvang

Gratis

Omschrijving

VNG en Valente benadrukken dat het hieronder genoemde algemene beeld de uitkomst is van een eerste meting. Dit rapport schetst een eerste algemeen landelijk beeld op basis van een initiële meting. Regionale cijfers worden nog geduid door vrouwenopvang organisaties en centrumgemeenten vrouwenopvang tezamen en worden op een later moment verantwoord gepubliceerd.
 
Nederland heeft ca. 1.000 opvangplaatsen, één opvangplaats per 17.500 inwoners. Dit is 42% lager dan de richtlijn volgens het Verdrag van Istanbul (1 opvangplaats per 10.000 inwoners, landelijk totaal 1.800 plaatsen). Er zijn grote verschillen tussen centrumgemeenten in het aantal veilige opvangplaatsen per inwoner. Deze verschillen tussen regio’s zijn indicatief en worden momenteel nader geanalyseerd in samenspraak met de vrouwenopvang organisaties en centrumgemeenten. Nagenoeg alle gemeenten hebben minder opvangplaatsen dan de richtlijn.

Vrouwenopvang organisaties in Nederland vangen gemiddeld jaarlijks ca. 6.000 personen op. Ca. de helft van de personen is jonger dan 18 jaar. Ca. 1 op de 2.900 inwoners (volwassenen en kinderen) in Nederland maakt gebruik van veilige opvang bij huiselijk geweld. Er zijn grote verschillen tussen centrumgemeenten zichtbaar in de verhouding van het aantal personen dat opvang krijgt in relatie tot het inwonersaantal.

Veilige opvangplaatsen zijn vrijwel continu bezet en bij piekperioden in vraag naar veilige opvang is er een tekort aan opvangplaatsen. Dit zien we terug in de gemiddelde bezettingsgraad die hoger is dan 90%, in de wachtlijsten (40% van de gemeenten) en in het sterk toegenomen gebruik van hotels en vakantieparken.

Het gebruik van hotels en vakantieparken als noodoplossing stijgt in 2023 fors ten opzichte van 2022. Het aantal centrumgemeenten dat het gebruik rapporteert, neemt toe. In 2023 werden er meer personen opgevangen in hotels dan in 2022. Het aantal opvangdagen dat uitgeweken wordt naar een hotel of vakantiepark neemt in 2023 sterk toe; bijna een verdrievoudiging.