Volgens het NJi is ‘Gezin Centraal’ een vorm van ambulante jeugdhulp voor gezinnen met kinderen onder de 18 jaar. De ambulant hulpverlener werkt met het hele gezin aan duurzame gedragsverbetering en een betere balans tussen draagkracht en draaglast. Het woord ‘duurzaam’ is ongetwijfeld tactisch gekozen. Denk aan het gezin als een zelfvoorzienende tot de nok toe geïsoleerde, klimaat-neutrale woning met zonnepanelen, warmtepomp en gerecycled water. Wie is er tenslotte nog tegen duurzaamheid?
Het NJi verwoordt het prachtig, althans dat vind ik, slager die zijn eigen vlees keurt. Toch zegt deze omschrijving nog weinig over wat er nu precies gebeurt als een hulpverlener een gezin in nood thuis bezoekt. Want dat is wat Gezin Centraal-professionals doen. Ze komen bij de mensen thuis.
Joshua Herder is een jongen uit een gezin die de hulp van een gezinshulpverlener die werkt met Gezin Centraal, heeft ingeschakeld. Joshua is zestien jaar oud. Hij heeft een broer van veertien, Hero, met wie hij een haat-liefde verhouding heeft. Joshua en Hero wonen bij hun moeder en vader, Maria en Joost. Joshua heeft nog niet zolang geleden te horen gekregen dat hij ASS heeft, dit staat voor: ‘autismespectrumstoornis’. Joshua zit in Havo 4, maar is volledig vastgelopen. Hij is extreem vermoeid, voortdurend gestrests en angstig. Hij gaat niet meer naar school en komt zelfs nauwelijks buiten. Omdat dit al maanden duurt en er geen verbetering lijkt te zijn, hebben de ouders van Joshua hulp ingeschakeld. De personages in dit voorbeeld zijn overigens volledig fictief. Het verhaal is min of meer waargebeurd. Aan de hand van de ervaringen van dit gezin, bespreken we enkele centrale elementen van de methode ‘Gezin Centraal’.
Werken met het hele gezin
Systeemgericht werken
Focus op wat lukt
De uitzondering
Kleine stappen vooruit met behulp van ‘drie gebeurtenissen’
Werken met doelen en werkpunten die gezinsleden zelf formuleren