Expertiseprofiel casemanager dementie

Expertiseprofiel casemanager dementie

Gratis

Omschrijving

In Nederland zijn nu ruim 300.000 mensen met dementie; dit aantal zal als gevolg van de vergrijzing stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie oplopen naar ruim 620.000. En volgens de factsheet van Alzheimer Nederland geeft het CBS aan dat dementie de snelst groeiende doodsoorzaak is.

Op dit moment is dementie niet te voorkomen of te genezen en zal men ermee moeten ‘leren leven’. Dat laatste geldt voor zowel de personen die dementie krijgen als voor hun naaste familie, vrienden en bekenden. Uit de eerdergenoemde factsheet komt naar voren dat 800.000 mensen zorgen voor iemand met dementie. Daarvan geeft 53% aan zwaar belast te zijn, waarvan 3% overbelast. Zowel fysiek als psychisch is de zorg voor iemand met dementie zwaar. Steeds meer mantelzorgers hebben zelf hulp nodig. Uit de dementiemonitor van Alzheimer Nederland komt naar voren dat het casemanagement dementie door mantelzorgers steeds meer als belangrijk gezien wordt. 65% van de mantelzorgers geeft aan de casemanager dementie belangrijk te vinden. In de top 3 van meest noodzakelijke professionele zorg staat de casemanager dementie op één.

Van het aantal mensen met dementie wonen er ruim 80.000 in verpleeg- of verzorgingshuizen. Dat betekent dat ruim 70% van de mensen met dementie thuis woont en verzorgd wordt door naaste familie en/of omgeving, de zogenoemde mantelzorgers. Het is belangrijk dat thuiswonende cliënten en hun mantelzorgers een vast en vertrouwd aanspreekpunt hebben. Iemand die langdurig beschikbaar is en verdiepte kennis heeft van dementie en de mogelijkheden voor behandeling, zorg en begeleiding.

De toenemende vergrijzing en het steeds langer thuis blijven wonen maken dat ouderen met dementie steeds meer co-morbiditeit en complexe hulpvragen ontwikkelen. Het vergt grote kennis en vaardigheden om mensen met dementie en hun cliëntsysteem goed te begeleiden gedurende het hele ziektebeloop. Daarbij dient een veelheid van professionals uit de domeinen van welzijn, behandeling, zorg en ondersteuning te worden gecoördineerd. Dit om ervoor te zorgen dat de juiste zorg van de juiste persoon op het juiste moment en op de juiste manier wordt gegeven. En dat deze zorg onderling wordt afgestemd en geïntegreerd. Dit alles vergt bij voorkeur één professional: de casemanager dementie.

Belang eenduidige organisatie casemanagement dementie
Dementie vraagt om een brede én specifieke expertise: het expertisegebied van de case-manager dementie. De afgelopen jaren waren er twee expertiseprofielen in het veld die het expertisegebied van de casemanager dementie beschrijven5. Gebleken is dat er door het bestaan van twee verschillende profielen discussie ontstond bij de uitvoering. Deze discussie betrof welk expertiseprofiel wanneer ingezet zou kunnen worden, en op welke wijze een casemanager dementie met een bepaald profiel gefinancierd zou moeten worden.

Vanaf het ontstaan van de beide profielen is het de bedoeling geweest dat beide in het volledige expertisegebied ingezet kunnen worden. Er wordt geen verschil gemaakt in de beroepsachtergrond voor dit expertiseprofiel en voor de uitvoering van de functie casemanager dementie.