Wat houdt een beroepscode eigenlijk in en wat heb je er aan in je werk? Afra Groen en Jan Ebskamp grijpen de vernieuwing van de beroepscode van de beroepsvereniging aan om op deze vragen in te gaan en er een lans voor te breken. ‘De code is een handvat, geen receptenboek.’
Als begeleider dagbesteding van het klussenteam van instelling A. ben je doorlopend bezig om
interessante maar vooral passende werkzaamheden te verzamelen mensen met een verstandelijke beperking. Plots krijg je als activiteitenbegeleider een geweldig idee. Op het instellingsterrein zijn vele fietsen, brommers en ook auto’s van medewerkers te vinden. Sommige daarvan zouden best eens wat vaker gepoetst of gewassen mogen worden. Is dit een goed idee? Voldoet het aan de voorwaarden voor een goede hulpverlening? Is dit ethisch verantwoord?
Ginny Mooy woont in Sierra Leone waar ze hulp verleent aan ex-kindsoldaten. Ze vertelt over de lotgevallen van Issa, één van hen. Hoe lukt het hem om weer een plek te vinden in de gemeenschap? ‘In Sierra Leone heeft men hele eigen ideeën over trauma’s, rouwverwerking, verdriet, omgaan met heftige gebeurtenissen, vergeven en vergeten. En daar horen ook hele eigen oplossingen bij.’
Veel activiteitenbegeleiders maken zich zorgen over het ‘uitkleden’ van hun functie. Met het verdwijnen van dagbesteding, verdwijnt het welzijn uit de zorg, betoogt Jan Wijnen. Kleinschaligheid is het antwoord en dat hoeft niet meer te kosten, meent hij.
Ondanks allerlei initiatieven en maatregelen is anno 2009 het aantal slachtoffers van kindermishandeling nog steeds schrikbarend hoog. Is een meldplicht voor professionals een deel van de ideale oplossing?
Octavia Hill is met stip kandidaat voor de eretitel ‘Oermoeder van sociaal werk’. Zij staat op dezelfde
hoogte als Elisabeth Fry (gevangenishervorming) en Florence Nightingale (verpleegkunde). Haar invloed reikte vanuit Londen tot Amsterdam, Berlijn en Chicago. In Nederland inspireerde zij vele pioniers in sociaal werk.
In Leiden is onderzoek gedaan naar jeugdige veelplegers in de gemeente. Met de bevindingen
kunnen ook andere gemeenten hun voordeel doen. Gemeenten die geen echte ‘grotestedenproblematiek’ op het gebied van drugsgerelateerde criminaliteit hebben.