Hoe gaan de wijkteams te werk, wanneer verwijzen ze door naar specialistische hulp en in hoeverre blijven ze zelf de regie houden? Een rondgang in drie gemeenten.
Zelforganisatie: inspirerend maar niet makkelijk
Voor bijzonder hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark is zelforganisatie een inspirerend ideaal, maar hij ziet tevens de beperkingen ervan. Hij wijst op het gebrek aan continuïteit en herkenbaarheid en op ambtenaren die van burgerinitiatieven een ‘beleidsveld’ maken. Uitermark nodigt wetenschappers en opiniemakers uit om van het denken over burgerkracht en zelforganisatie een praktische en intellectuele uitdaging te maken.
Hogeschool van Amsterdam start opleiding Integraal Sociaal Werk
De Hogeschool van Amsterdam start dit jaar met het profileringsprogramma Integraal Sociaal Werk*. Hoe kan dit een succes worden? Dat was de achterliggende vraag van een netwerkbijeenkomst die afgelopen zomer is gehouden. Direct betrokkenen gingen in op de opzet en filosofie achter het programma. Professionals vanuit diverse praktijken gaven hun reactie op de doelstellingen en opzet ervan.
Het is van groot belang dat aanstaande professionals de theorieën die ze op school leren, kunnen verbinden met de praktijk en eigen ervaringen. ‘Ik hoor van studenten dat ze die theorie soms in de praktijk niet meer herkennen’, zegt een docent. In dit artikel bespreken we hoe je als docent je studenten kunt helpen om die koppeling te maken.
Bij de transitie verschuift de verantwoordelijkheid voor de zorg aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt van de overheid/provincie naar de gemeenten. Aart Smid betoogt dat kringloopbedrijven, in samenwerking met zorgaanbieders en gemeenten, ook na januari 2015, voor hen een geschikte werkplek kunnen blijven.
De decentralisaties: nog een paar maanden en ze zijn een feit! En daarmee zetten we met elkaar (gemeenten, zorgen welzijnsorganisaties en professionals) flinke stappen richting de participatiesamenleving. Maar hoe zorg je er als individuele professional voor dat je goed bent voorbereid?
Op 1 januari 2015 klinkt het startschot voor de Participatiewet. Van mensen met een arbeidsbeperking wordt dan verwacht dat zij instromen op de arbeidsmarkt. Uitgaan van mogelijkheden is daarbij het adagium. Sociale professionals worden geacht initiatief te nemen om de beleidsidealen in de praktijk vorm te geven.
Hoe gaat het vak van de sociale professional zich de komende jaren ontwikkelen? En hoe kijken we terug op de jaren die achter ons liggen, wat leren die ons? Sozio ging daarover in gesprek met Paul vlaar en Annelies kooiman, senior adviseurs bij Movisie. Een beschouwing op het vak.
Domotica kan in de zorg aan kwetsbare cliënten een uitkomst bieden, betoogt Erik Alink. Mits afgestemd op de mogelijkheden, wensen en behoeften van de cliënt en geïntegreerd in een passende methodiek, biedt het grote voordelen.