Peter Paul Doodkorte, partner bij Vondel en Nassau, is een veelgevraagd spreker over jeugdzorg en de transities. Binnenkort is hij dagvoorzitter tijdens het congres De kracht van het sociale wijkteam. ‘De grootste uitdaging is een cultuurverandering, niet de stelselverandering.’
De zorg voor jeugd verandert in hoog tempo. Met de decentralisatie van de jeugdzorg en de bijbehorende transformatie komen de sociale wijkteams op. Vanuit deze teams verlenen zogenoemde 'generalisten' de hulp en ondersteuning aan gezinnen met opvoedingsvragen en opvoedingsproblemen. Ook gezinnen met meervoudige, complexe en chronische problemen komen bij deze wijkteams terecht. Welk type professional kan deze gezinnen het beste ondersteunen?
Er moeten nog veel obstakels uit de weg worden geruimd, willen de sociale wijkteams aan de hoge verwachtingen voldoen. Dat zegt sociaal ondernemer Daniël Giltay Veth. Hij was al bij veel innovatieve projecten betrokken.
Er is veel te doen over de veranderingen in de jeugdzorg. Over de vraag of die transitie tot verbeteringen zal leiden, zijn de meningen sterk verdeeld. Lisa de Vries, afgestudeerd MWD’er aan de Hogeschool van Amsterdam, zet de voors en tegens en haar eigen gedachten hierover op een rij in dit essay.
Om mensenhandel tegen te gaan, trekken gemeenten vergunningen van prostituees in. Volgens Aukje muis is dat niet de juiste weg. Ze pleit voor een model als in Nieuw-Zeeland: decriminalisatie en de rechten van de prostituees juist centraal stellen.