Linda Lai werkt bij REIK*, een expertisecentrum voor de behandeling en begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ze legt zich daarbij toe op arbeid en scholing voor cliënten. Nadrukkelijke aandacht daarvoor is noodzakelijk en verdient landelijk navolging stelt ze. Sozio sprak met haar en tekende haar hartstochtelijke pleidooi op.
In 2018 verbleven ruim tweeduizend jongeren in een gesloten jeugdzorginstelling. Dat aantal moet omlaag staat in het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd.1 Om hieraan bij te dragen is in Noordoost-Brabant het Civiel Traject Beraad opgericht. Het beraad moet gesloten plaatsingen voorkomen, verkorten én ervoor zorgen dat er duurzame vervolgplekken zijn. De eerste resultaten zijn positief.
Eigen kracht en eigen regie zijn sleutelbegrippen in zorg en welzijn. Maar hoe zit dit op de opleidingen social work? Zou het niet goed zijn als de principes van eigen kracht en eigen regie ook in het
onderwijs een rol gaan spelen? Om daarmee de toekomstige sociaal werkers beter toe te rusten op het beroep dat ze gaan uitoefenen.
Méér oog voor mensenrechten, méér aandacht voor de politieke arena en voor het morele kompas van aanstormende sociaal professionals. Opleidingen Sociaal Werk omarmen het debat over de politisering van het vak. ‘De tijd is er rijp voor,’ klinkt het op Hogescholen in Enschede, Amsterdam en Groningen.
Professionals werkzaam in het sociaal domein werken bijna altijd in teamverband. Een effectief functionerend team ontstaat niet zomaar. Teams waar mensen goed met elkaar omgaan en elkaar stimuleren en inspireren boeken de meeste successen. Door daadwerkelijk de tijd te nemen voor teamontwikkeling wordt de onderlinge band versterkt en functioneert het team effectiever. en
Tienermeiden met een Marokkaanse achtergrond ervaren vaker dan andere meiden negatieve gevolgen van sexting, het maken en versturen van seksueel getinte foto’s of video’s. Hoe kunnen deze meiden het best geholpen worden door hulpverleners als ze slachtoffer worden van shame sexting − aan de schandpaal worden genageld? Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) zocht het uit.
Strategisch adviseur Adri van Montfoort beschrijft en analyseert in zijn nieuwe boek professionele oordeelsvorming in het sociaal domein. Vreemd genoeg een onderbelicht thema, stelt hij. ‘Meer tijd nemen voor beslissingen leidt tot beter doordachte oordelen.’
Seksueel misbruik van kinderen roept afschuw op. Terecht: het beschadigt kinderen, soms voor de rest van hun leven. In de volksmond scharen we plegers vaak onder de verzamelnaam: pedofielen. ‘Misbruik wordt gepleegd door pedofielen en alle pedofielen plegen misbruik’. Dit klopt niet en helpt niet het seksueel misbruik van kinderen te verminderen. Hoe zit het wel en wat kunnen we doen?
Voormalige dak- en thuislozen geven in verschillende steden een rondleiding aan belangstellenden. Twee redacteuren van Sozio liepen in Amsterdam mee met Ferrie. ‘Als je gebruikt voel je geen regen, kou of vermoeidheid. Je kunt bij wijze van spreken zo naar Rome lopen.’