Door de invoering van de decentralisaties is de kwaliteit van sociaal professionals belangrijker dan ooit. Voor het borgen van die kwaliteit bestaat in de praktijk al een mooie oplossing: beroepsregistratie.
Selma is een meisje van 17 jaar van Marokkaanse afkomst. Ze heeft vier broers (met allen een strafblad) en woonde voorheen bij haar moeder. Het gezin heeft in het verleden al heel wat
hulpverleners over de vloer gehad. Selma heeft een licht verstandelijke beperking, die niet door het gezin erkend wordt; ze zou alles in scène zetten om te manipuleren. Er is zorg over haar
contact met jongens (grenzeloos) en haar algemeen functioneren.
‘Integrale Aanpak’ is een landelijk project dat de hulpverlening aan kwetsbare gezinnen en huishoudens met een meervoudige problematiek in samenhang aanpakt. Projectmanager Jeanet Zonneveld vertelt wat Integrale Aanpak heeft opgebracht.
Maakt de gelegenheid de dief?
Petra Zwaan studeert sociaalpedagogische hulpverlening én ze heeft een vader met een internaatverleden. Goede combinatie om je te verdiepen in de gevolgen van misplaatsing in een jeugdinrichting.
Door bezuinigingen staan rechten onder druk.
In Nederland hebben we onze zaakjes op orde als het gaat om mensenrechten, toch? Mwah, dat valt nog te bezien, zegt Michiel Lochtenberg. Sociaal werkers mogen in deze tijd van bezuinigingen en decentralisaties wel wat meer aandacht hebben voor mensenrechten.
Een instrument dat de meerwaarde van nieuwe aanpakken in zorg en welzijn zichtbaar maakt – zoals die van sociale wijkteams. Dat is volgens Jochum Deuten de Effectencalculator. ‘Soms zie je een duidelijk kantelmoment, dat vind ik heel mooi.’
Als de communicatie tussen hulpverlener en cliënt niet goed verloopt, kan dat leiden tot misverstanden, onbegrip en zelfs verkeerde inschattingen. Denk als professional niet te snel dat je vlekkeloos communiceert, waarschuwt Pieternel Dijkstra. Processen waar de meeste mensen geen weet van hebben, spelen een zeer belangrijke rol.