Zorginstellingen en maatschappelijke opvang werken steeds meer met ervaringsdeskundigen. Deze worden ondersteund door een ondersteuner. Hoe ziet deze ondersteuning in er in de praktijk uit?
Moet er één brede basisopleidingkomen in het sociaalagogisch domein? Die vraag houdt de gemoederen al een tijd bezig. Michiel Lochtenberg studeerde een tijd in Chili en doet verslag van zijn bevindingen daar. De sociaal werker werkt er multidisciplinair en wordt daar tijdens zijn of haar studie al in gevormd. Dat zou hier ook moeten gebeuren, vindt hij.
Flags for Sex is een pedagogische interventie voor professionele opvoeders om grensoverschrijdend seksueel gedrag te signaleren, het onderwerp bespreekbaar te maken. En dat maakt dat professionals weten hoe ze moeten handelen.
Een positief leefklimaat creëren in justitiële jeugdinrichtingen. Jan Klootsema begon er zo’n honderd jaar geleden al mee en was daarmee een voorloper.
Ervaringsdeskundige hulpverleners gebruiken hun eigen ervaringen bij het ondersteunen van cliënten. Welke voordelen biedt deze zelfonthulling en welke valkuilen moet je zien te vermijden?