Login: Wachtwoord:
Online hulp voor allochtone jongeren

Jeugdzorgorganisaties en Geestelijke gezondheidszorg gaan via internet hulp bieden aan allochtone jongeren. Aanleiding hiervoor is dat de reguliere hulpverlening deze jongeren nu onvoldoende bereikt. De digitale hulpverlening is sinds eind 2007 beschikbaar.

Samenwerkingsproject
Het project is een initiatief van e-hulp.nl en de MOgroep, in samenwerking met websites die zich richten op jongeren met een multiculturele achtergrond als marokko.nl, sangam.nl en hababam.nl. De online hulp wordt geboden door de bureaus jeugdzorg Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland en door GGZ Eindhoven en de Kempen en GGZ De Bascule.

Lage drempel

Nederlandse jongeren met een niet-westerse achtergrond maken verhoudingsgewijs weinig gebruik van de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Dit terwijl ze relatief veel sociale en psychische problemen hebben. Internethulpverlening blijkt vanwege de lage drempel nieuwe doelgroepen te bereiken en in de praktijk zeer effectief te kunnen zijn. Dit werd onlangs bevestigd in een onderzoek naar de chat van de Kindertelefoon.

Meer dan gemiddeld internetgebruik

‘Omdat jonge Turkse, Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders meer dan gemiddeld gebruik maken van internet proberen we ze via internet te bereiken met een online hulpaanbod. Door bij de ontwikkeling en uitvoering intensief samen te werken met interculturele websites en hun leden wordt het een plek die ze weten te vinden en waar ze zich thuis voelen’, aldus Frank Schalken van e-hulp.nl. Op de site komt veel informatie over problemen die de jongeren in het dagelijks leven ervaren, kunnen ze contact hebben met lotgenoten en anoniem chatten met hulpverleners.

Brug naar professionele hulpverlening
Khalid Mahdaoui van Marokko.nl: ‘Regelmatig zien wij op ons forum bijdragen van leden die met zichzelf in de knoop zitten, van extreme verlegenheid tot zelfmoordneigingen. Veel van de antwoorden die de leden elkaar onderling geven op de website zijn goed bedoeld, maar bieden geen echte oplossingen. Tot nu toe ontbreekt “een brug” naar de professionele hulpverlening. Met dit nieuwe initiatief willen we die brug bouwen.’

Het project online hulp voor multiculturele jongeren wordt mede gefinancierd door het VSBfonds en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Beeldmuseum voor Diversiteit & Racisme
Zie: www.ferris.edu/jimcrow voor het online museum met materialen gerelateerd aan diversiteit/racisme. In het museum proberen ze een soort bibliotheek aan te leggen van wat er in het verleden rond racisme is gebeurd. Vervolgens is het de bedoeling dat bij studenten de vraag wordt weggelegd, in hoeverre racisme voor hun een issue is en in hoeverre de inhoud van video’s/cartoons ver van hun bed show is. Uit onderzoek blijkt dat studenten het leuk vinden om op basis van materiaal rondom het thema diversiteit/racisme een eigen voorbeeld te zoeken (foto, filmpje, boek, etc.) en vervolgens een uitwerking (o.a. paper) te maken waarin zij hun verhaal kwijt kunnen (gerelateerd aan het geleerde). Zie ook: http://www.racism.com/.






© 2006 - 2018 Sociaal Digitaal. Alle rechten voorbehouden.