Login: Wachtwoord:
De sociale kracht van nieuwe media
● Sociaal digitaal maakt ontwikkelingen in de sociale sector in relatie tot ict zichtbaar.
● Sociaal digitaal stimuleert netwerken en kenniscirculatie op de hogescholen op dit terrein.
Zowel van docenten als studenten. Denk bijvoorbeeld aan digitaal materiaal dat het lesgeven kan ondersteunen.
● Sociaal digitaal stimuleert netwerken en kenniscirculatie in het werkveld op dit terrein. Zowel van beleidsmakers als uitvoerenden.
Kennismaking hulpverlening-ict
In de vorige eeuw vroeg men zich nog af of ICT een rol heeft in de hulpverlening. Die vraag is nu volledig achterhaald. Nu is van belang: hóe ICT een rol speelt in de hulpverlening. Klik hier om de pdf te openen van het artikel Concrete kennismaking ict en hulpverlening. Dit artikel is van Mathieu Heemelaar (Haagse Hogeschool).
Reflectie: kenmerk informatiesamenleving
In de informatiesamenleving neemt de behoefte aan en het vermogen tot reflectie toe. Reflectie is het vermogen na te kunnen denken over onszelf en de wereld. De reden daarvoor ligt in de groeiende complexiteit: we moeten eenvoudigweg beter kunnen nadenken om te weten wat we willen of om de zin van de dingen om ons heen te kunnen zien. Artikel van Bert Mulder, lector aan de Haagse Hogeschool Klik hier om pdf-bestand van dit artikel te lezen.
Zingeving en spiritualiteit
De informatiesamenleving vereist andere vaardigheden van haar bewoners. Dat geldt niet alleen voor de directe ' instrumentele' vaardigheden rond informatieverwerking, maar ook voor meer ' abstracte' vaardigheden zoals het kunnen reflecteren en het geven van betekenis in een wereld van toenemende complexiteit.
Zingeving en spiritualiteit. Artikel van Bert Mulder (lector, Haagse Hogeschool)
Klik hier om dit artikel te lezen.
Vooruitgang of bedreiging?
Wanneer we aan technologie denken, denken we aan vooruitgang. Sneller. Goedkoper. Meer. Beter. Maar zijn nieuwe technologische ontwikkelingen altijd vooruitgang? In zijn boek Technopology waarschuwt Neil Postman ervoor niet uitsluitend te denken in termen van mogelijkheden van technologische ontwikkelingen, maar ook na te denken over het gevaar dat deze opleveren voor onze cultuur. Een artikel van Ton Gloudemans. Klik hier om het artikel te lezen.
Klik hier voor de volledige versie van Plato's Phaedrus.
© 2006 - 2018 Sociaal Digitaal. Alle rechten voorbehouden.